Warm onthaal voor integraal informatiepakket voor verduurzaming
Docenten van het Nationaal Restauratie Centrum (NRC), het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en vertegenwoordigers van Restauratiefonds/Erfgoedacademie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) maakten woensdag 8 december jl. als eersten kennis met het ERM-informatiepakket waarmee een antwoord kan worden gegeven op de vraag ‘HOE verduurzaam je een monument?
Veel waardering voor het informatiepakket, waaronder de maquette – foto ERM
Verduurzaming tastbaar en zichtbaar
Met financiële steun van de RCE heeft ERM een fysiek en digitaal pakket samengesteld dat specifiek is gericht op de verduurzamingprofessionals – en de docenten voor de professionals in opleiding. Het motto hierbij is: niets inspireert iemand zo effectief als het zien en kunnen vasthouden van de te gebruiken modellen en materialen. Daarmee wordt ‘een ingreep in het monument’ tastbaar en zichtbaar.
De docenten, te gast bij het NRC in Amersfoort, toonden zich enthousiast over de combinatie van een aantal fysieke lesmaterialen en aanvullende digitale informatie. Zo bevat het pakket een maquette in een schaal van 1 op 20 van een opengewerkt rijksmonumentaal woonhuis in Delft. De woning is fictief (ten behoeve van kennisoverdracht) voorzien van allerlei isolatie-maatregelen (dak-, venster, gevel- en vloer) en van een uitbouw. De laagsgewijze opbouw van de maatregelen is in de maquette zichtbaar gemaakt. Zodoende ontstaat een realistisch beeld van isolatietoepassingen in de praktijk. Het informatiepakket bevat verder monsters en doorsnedes van alle voor monumenten geschikte isolatiematerialen en folies. Zij zijn ieder voorzien van een QR-code met een link naar zogenoemde Prestatiebladen met materiaalkenmerken op de website www.verduurzamingsrichtlijnen.nl. Naast die Prestatiebladen bevat de site ook een digitaal model van de maquette met een groot aantal bouwkundige details.
Het pakket bevat onder andere doorsnedes, monsters van isolatiematerialen en prestatiebladen – foto ERM
Cursussen
De docenten gaan het informatiepakket inzetten bij diverse cursussen van NCE en GRC. ‘Denk bijvoorbeeld aan de MBO-4 opleiding Middenkaderfunctionaris Restauratie’, vertelt Klaas Boeder, ‘de NRC cursus verduurzaming en in een nieuw initiatief, de Erfgoedschool. Daarin worden keuze-delen aangeboden, bijvoorbeeld verduurzaming. Dit informatiepakket wordt daarin het kristallisatiepunt.’
Blijvend in ontwikkeling
De website blijft in ontwikkeling: zo wordt de nu al bestaande samenhang met het Restauratiebestek binnenkort uitgebreid met een calculatiemogelijkheid. Ook de resultaten van een nu lopend praktijkonderzoek naar bouwfysische aspecten van het isoleren van woonhuismonumenten worden in de site verwerkt. Zie: www.verduurzamingsrichtlijnen.nl.