Waar theorie en praktijk samenkomen: begraafplaats Daalseweg in Nijmegen
In de erfgoedwereld zit de belangstelling voor groen erfgoed in de lift. Ook aan de kant van de opleidingen is er steeds meer aanbod. Onder meer de leergang Groen Erfgoed aan de Hogeschool Utrecht was dit jaar zeer succesvol. Tijd om op pad te gaan met oud student Pauline Jansen.
Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen – foto ERM
De opleiding Groen Erfgoed aan de Hogeschool is naast de opleiding Hovenier Historisch Groen bij het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen en de opleiding Groen Erfgoed bij de Erfgoedacademie een van de belangrijkste groene erfgoedopleidingen van het land. De leergang bij de Hogeschool richt zich met name op het historisch onderzoek en beheersplannen en wordt in de praktijk veelal gevolgd door mensen die in het erfgoedveld al actief zijn, zoals als erfgoedambtenaar.
Dat geldt ook voor Pauline Jansen, zij is al sinds 2018 werkzaam bij de gemeente Nijmegen als Senior beleidsadviseur Erfgoed en publiek. “Met daarbij grote interesse in groen erfgoed. De opleiding zag ik een aantal jaar geleden al voorbij komen en het leek mij toen erg leuk om die te volgen, maar dat bleek toen nog niet binnen de opleidingsmogelijkheden bij de gemeente te liggen. Het afgelopen schooljaar besloot ik toen maar om de opleiding privé te volgen, maar sprong de gemeente onverwachts bij omdat ze nu wel de meerwaarde zagen van de verbreding.”
Kijk hier voor het volledige interview met Pauline Jansen.
Pauline Jansen – foto ERM