Denys is een van de twee Belgische bedrijven met ERM-certificering

“Restauratie is a way of life”. Was getekend Stan Koevoets en Frank De Blauwer van bouwbedrijf Denys. De van oorsprong Belgische onderneming verzorgt de restauratie van het indrukwekkende Gouvernement in Bergen op Zoom. Werken volgens de ERM-richtlijnen is daarbij eigenlijk een no-brainer.

We treffen de twee heren midden in de bouwput in het centrum van de Brabantse stad. Stan Koevoets vertegenwoordigt de Nederlandse tak van Denys en Frank De Blauwer is een van de projectleiders van de restauratie. Een prestigieuze klus. Het indrukwekkende rijksmonument heeft een geschiedenis die teruggaat tot in de 13e eeuw, al is het Gouvernement zoals het er nu staat grotendeels 18e eeuws. “Om eerlijk te zijn schrokken we van de staat van het gebouw. Er is onzorgvuldig aan verbouwd in de afgelopen decennia”, aldus projectleider De Blauwer.


Frank De Blauwer en Stan Koevoets voor het Gouvernement in Bergen op Zoom - foto ERM

Denys is een van oorsprong Belgisch bedrijf die ERM-gecertificeerd werkt. Koevoets: “Denys is een grote bouwer, met veel verschillende specialiteiten en divisies en een lange geschiedenis. Het bedrijf is in 1923 opgericht en na de oorlog gespecialiseerd in pijpleidingen, nog steeds een belangrijke pijler. Een tiental jaar geleden vestigden we onze Nederlandse vestiging om projecten voor de aanleg van gasleidingen rondom de toenmalige wens van de overheid om van Nederland de gasrotonde van Europa te maken.” Maar de expertise van Denys gaat veel verder dan dat. Het bouwbedrijf met 1800 werknemers is inmiddels op heel veel vlakken actief in Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. “Een van de divisies van Denys in België is restauratie en speciale technieken. Een tak die we ook in Nederland willen uitbreiden. Zo komen we ook aan een Belgische ERM-certificering. Vanwege de geschiedenis van die tak konden we aantonen dat we de expertise in huis hebben. We hebben de expliciete wens om meer in Nederland aan restauratie te gaan doen. Maar het is heel moeilijk om de juiste mensen te vinden. Iets waar we hard naar op zoek zijn.”

Terug naar het Gouvernement, dat wordt opgeknapt door eigenaar Simons Vastgoed. Projectleider Frank De Blauwer: “Dit is voor ons een bijzondere restauratie. Normaal gesproken zijn we gewend alles in een hand te hebben, terwijl we hier alleen verantwoordelijk zijn voor het restauratiedeel. Dat vergt samenwerking. Er is in het verleden veel veranderd aan het gebouw. Het gebouw is U-vormig met een binnenplaats. Die binnenplaats is overkapt geweest en dat is niet met respect gebeurd, oude balken zijn bijvoorbeeld doorgezaagd. Dat moeten wij weer restaureren. Ook is de klassieke gevelindeling verdwenen voor grote etalages van de winkels die hier vroeger zaten. We brengen dat nu weer helemaal terug zodat er weer een binnenplein met klassiek ritme ontstaat. Eigenlijk was de kapconstructie nog het minst aangetast.”


De binnenplaats van het Gouvernement. Hier is de overkapping weggehaald - foto ERM


Bij de restauratie wordt de klassieke gevelindeling weer hersteld - foto ERM

De ERM-richtlijnen en restauratieladder wordt gebruikt als er bijvoorbeeld met de andere bouwers op de bouwplaats een discussie is over een aanpak. “We kennen in België dergelijke richtlijnen en ladders niet. Maar ik moet wel zeggen, toen ik het las zag ik er niks geks in. We doen dat vanuit gevoel al. Of zoals we in België zeggen: ‘dat is volgens de regels der kunst’. Restauratie is een way of life en dan maak je automatisch al veel van dit soort keuzes.”

Het Gouvernement in Bergen op Zoom moet eind dit jaar klaar zijn. Het in oude luister herstelde rijksmonument moet dan onderdak bieden aan horeca en appartementen.

Gerelateerd nieuws

Gerelateerd

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80