ESJ Vastgoedonderhoud, een ERM-certificering vol energie
Dat een certificeringsproces energie kan opleveren en snel kan gaan, bewijst ESJ Vastgoedonderhoud BV. Sinds kort mogen ze zich ERM-gecertificeerd noemen en wie met Robert van den Esschert en Frederique Drees spreekt, voelt het enthousiasme dat ze uitstralen over het proces dat ze afgelopen maanden doorliepen.
Het team van ESJ: “We zijn naar bijeenkomsten van OnderhoudNL en het Monumentencongres in Veenhuizen geweest en we zijn overal met warmte ontvangen.” - eigen foto
ESJ Vastgoedonderhoud BV bestaat dit jaar 30 jaar en ooit begonnen als schilderbedrijf, nu uitgegroeid tot een allround onderhoudsbedrijf met alle specialisaties die nodig zijn voor het bijhouden van vastgoed. “Niet alleen schilderwerk dus, maar ook het vervangen van kozijnen, gevelreiniging, betonherstel en het aanpakken van houtrot. De meeste klanten van ons zijn zakelijke partijen. We hebben ongeveer 50 tot 60 mensen in dienst, inclusief onze flexibele schil en we onderhouden per jaar tussen de 100 en 200 panden. Dat is niet op contractbasis, maar elke keer weer met nieuwe afspraken. Ons hoofdkantoor zit in Harderwijk, maar omdat we veel in Amsterdam werken hebben we daar ook een kantoor”, zo legt Robert van den Esschert uit, mede-eigenaar van het bedrijf.
“Dat we het certificeringsproces zijn ingegaan kwam doordat we werden benaderd door ASR over het onderhoud aan 40 panden. Zij hadden de wens dat dit door een ERM-gecertificeerd bedrijf gedaan zou worden. Nou, als zij dat willen, dan gaan we zijn daarnaar kijken”, zo legt Robert uit. Het certificeringsproces werd in november opgestart en gedaan door Robert, geholpen door projectleider Frederique Drees, als vertegenwoordiger van de nieuwe generatie die aan het ingroeien is binnen ESJ Vastgoedonderhoud BV.
“De certificering is voor ons een leuk en energiegevend proces geweest. We zijn naar bijeenkomsten van OnderhoudNL en het Monumentencongres in Veenhuizen geweest en we zijn overal met warmte ontvangen. Het is heel leuk om met vakgenoten in contact te komen en open te praten over het schildersvak. Voorheen was je con-collega’s maar nu werk je veel meer samen in het belang van de monumenten omdat je dezelfde liefde voor monumenten deelt.”, aldus Frederique.
Het enthousiasme vertaalde zich ook in een snelle certificering. Het bedrijf begon in november en mag zich nu al ERM-gecertificeerd noemen. Frederique: “Dat komt ook omdat we al gewend waren aan andere certificeringen zoals VCA**. Ook deden we veel zaken al intuïtief en hoefden we dat alleen vast te leggen.”
“Ook KIWA reageerde snel en Gerard Scholten heeft ons goed begeleid. Ik denk ook dat hij ons enthousiasme goed heeft aangevoeld, we waren zelf ook een spons wat betreft alle informatie die we kregen aangereikt”, zo vertelt Robert. “Soms is het ook zoeken. Zo hebben we schilders die hebben geleerd om alles af te plakken, terwijl we dat bij monumenten nu niet meer doen in verband met de esthetische waarde van het monument. Dat brengt mee dat we meer stil staan bij stappen in de uitvoering. Bij monumenten plakken we niet meer af, dat kost misschien wat meer tijd, maar ziet er mooier uit.”
Frederique: “Dat zou ik nog wel graag zien, een soort van online forum of vraagbaak waar we met vakgenoten zaken kunnen bespreken die we in het werk tegenkomen. Een uitwisseling tussen collega’s. Goh, hoe doe jij dat? Dat soort dingen. Ook start voor ons het echte werk nu pas, we gaan nu alle richtlijnen helemaal eigen maken en consistent invoeren in onze bedrijfsprocessen. We zouden dat graag wat handzamer zien. We hebben in het certificeringsproces de schilders natuurlijk meegenomen, nu de rest nog. Wat mij betreft begint het leukste deel nu pas, want nu kunnen we zelf met alle informatie aan de slag en met alle mensen intern. We kunnen het eigen gaan maken.”