Restauratoren Register groeit door
Het Restauratoren Register bestaat dit jaar vijf jaar onder de vleugels van stichting ERM. Een doorbraak is bereikt, want het register groeit hard. Boegbeeld voor velen is Esther Wieringa, die vanaf het begin hard aan de kar van het register trekt.
Terwijl de plannen voor het Restauratoren Register al heel lang bestonden, is het pas in 2020 dat de aftrap kon worden gegeven onder de vleugels van de stichting ERM. “Het was een wens die al veel langer bestond en dankzij alle steun van Restauratoren Nederland, Art Restorers Association Nederland, Restauratie Convergent en de Vereniging Restauratoren Noord konden we vijf jaar geleden na een pilot, met positieve uitkomst, van start. Dat was een prachtig resultaat na een intensieve periode van vergaderen met tal van belanghebbenden die daar aan voorafging”, zo vertelt Wieringa. De methodiek van ERM sloot aan bij de wensen die door de restauratoren waren geuit.
Iedereen die zich tegenwoordig inschrijft bij het Restauratoren Register komt Esther Wieringa tegen. Zij begeleidt namens ERM aankomend RegisterRestauratoren tijdens de inschrijving. Sinds het allereerste begin zet zij zich met veel passie in. Met succes, want mede dankzij haar inzet is een belangrijke doorbraak bereikt. “Elk nieuwe inschrijving in het register voelt voor mij als een feestje!”
Er is inmiddels een mooie pool van experts die de aanvragen vakinhoudelijk beoordelen. Daarnaast is er de begeleidingscommissie die het CCvD Restauratiekwaliteit adviseert over de eisen en procedures vallend onder het Restauratoren Register. Nada Miedema vertegenwoordigt in het CCvD de restauratoren van roerend erfgoed en historische binnenruimten.
Inclusief
Een inclusief register moest het worden, met ruimte voor een waaier van achtergronden in restauratie van roerend erfgoed, en dat is gelukt. “Van schilderijen tot keramiek en van meubels tot boeken, het is heel veelzijdig. Veel werk is ook gaan zitten in het bedenken van de procedure om restauratoren toe te laten, je wilt kijken naar de kwaliteit. Daarvoor hebben we gekeken naar de naar de aansluiting met het Europese E.C.C.O (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations). Daarin speelt opleiding een rol, maar ook werkervaring. De huidige restaurator kan bijvoorbeeld het vak hebben geleerd via opleiding, maar ook in een klassieke meester-gezel constructie. In de overgangsfase is er ook ruimte voor deze restauratoren.”
Een nieuw, vrijwillig register opstarten en restauratoren overtuigen zich daar in te schrijven, is lastig. Zeker als je vanaf nul moet beginnen. De eerste jaren is daarom veel energie gaan zitten in de voorlopers, de eerste restauratoren die zich inschreven. Vorig jaar werd een belangrijk kantelpunt bereikt. “We groeien nu goed, we zitten nu op 35 inschrijvingen en ik verwacht dat we dit jaar naar 50 gaan groeien”, zo vertelt Esther Wieringa enthousiast.
“Hoe meer restauratoren zich inschrijven, hoe groter de aantrekkingskracht wordt voor opdrachtgevers. Ook wordt het register nu steeds breder in specialismen, wat de aantrekkelijkheid ook vergroot."
Gunstige signalen voor groei
“Ik hoop dat het Restauratoren Register de komende jaren nog veel harder gaat groeien. Je ziet nu al steeds meer dat opdrachtgevers kijken of een restaurator in het register is ingeschreven, en ook dat er specifiek nieuwe opdrachtgevers bij restauratoren binnenkomen die een inschrijving als vereiste hebben. Ook is er vanuit de vakbeurs Monument een restauratorenplein. Dat zijn hele gunstige signalen”, aldus Esther Wieringa.
“Daarnaast biedt de breedte van het register nu mogelijkheden, zoals het organiseren van bijeenkomsten waar verschillende specialismen bij elkaar komen. Ik droom ook van het organiseren van een meerdaags congres, zoals de Reuvensdagen voor archeologen. Ook zijn we bezig met het nadenken over het veiligstellen van restauratieverslagen het zou heel mooi zijn als we die in een uniform systeem kunnen opslaan en zo deze kennis toegankelijk kunnen maken.”
“Over de toekomst gesproken, ik maak mij wel zorgen over de overgangsregeling die op zijn einde gaat lopen. Nu kunnen restauratoren die niet alle diploma’s hebben via deze regeling aanvullende cursussen volgen. Dat stopt over vier jaar. Het is echt noodzaak voor restauratoren die nog in aanmerking willen komen voor de registerstatus om daar nu over na te denken”, zo besluit Wieringa.
.Esther Wieringa is het boegbeeld voor het jarige Restauratoren Register. Foto: ERM