Pronk Bouw wint Puienprijs voor opknapbeurt monumentale Ringersfabriek

Een bedreigd stuk erfgoed op een zeer prominente plek, zo werd de voormalige Ringersfabriek omschreven door de Historische Vereniging Alkmaar. Na jaren leegstand is het gebouw door geslaagde herbestemming behouden voor de nieuw te bouwen woonwijk. Pronk Bouw kreeg hiervoor de Puienprijs, die het werk conform ERM-richtlijnen aanpakte.


De monumentale Ringersfabriek in Alkmaar, nu weer een parel - foto: Pronk Bouw

Ten Brinke, bekend van andere grote nieuwbouw- en transformatieprojecten in het hele land, durfde het aan. Hurenkamp Architecten & Adviseurs tekende voor het ontwerp, waarbij de oorspronkelijke architectuur zorgvuldig recht is gedaan. Pronk Bouw verzorgde de uitvoerende –¬ en dus meest zichtbare – kant van het werk: het metselen van de voorgevel. De halfsteens muren werden deels in ketting- of Noords verband gemaakt, waardoor een patroon ontstond dat past bij de originele uitstraling. De stenen zijn speciaal voor dit doel op ambachtelijke wijze gebakken bij steenfabriek Vogelensangh, een specialist onder de rook van Nijmegen waar Pronk Bouw geregeld stenen voor de restauratiewerken laat maken. De verdiept en in mozaïek geplaatste tegels voor de RINGERS-letters en de wijzerplaat van de klok maakten het af.

Directeur Glenn Pronk: “De gevel is gereconstrueerd, of om in ERM-termen te blijven: vernieuwen/verbeteren 3c volgens de Restauratieladder. Eerst zouden wij restaureren, maar de muur bleek toch te slecht, onder meer vanwege een slechte betonconstructie (met betonrot) waar de muur tegenaan stond. Dus is er door de aannemer en architect een reconstructie bedacht, in goed overleg met de afdeling erfgoed van de gemeente Alkmaar. Daarna zijn wij ook weer in beeld gekomen, omdat het speciaal metselwerk was met handgevormde stenen. Daarnaast hebben wij alle loodaansluitingen in de bestaande gevels op de juiste wijze vernieuwd.”

De Ringersfabriek heeft de allereerste Puienprijs in de categorie 'herbestemmingen' gewonnen en voert hiermee voor altijd de lijst aan, zo meldt Pronk trots.

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80