Nieuw in het ERM-bestuur: Paul Vesters en Jeroen Wienbelt

In het bestuur van ERM zijn deze maand Paul Vesters en Jeroen Wienbelt benoemd. We stellen de twee graag aan jullie voor.

Jeroen Wienbelt
“Ik ben van jongs af aan werkzaam in de bouw. Begonnen als opperman in het aannemersbedrijf van mijn oom en daar van alles mogen doen en leren. Na voor diverse bouwgerelateerde bedrijven te hebben gewerkt, ben ik in 2009 bij Burgy Bouwbedrijf begonnen. Ik had geen ervaring met restaureren, maar werd gelijk meegenomen in alle opleidingen die Burgy als leerbedrijf kenmerkt. Bij Burgy leerde ik snel het simpele principe: bouwen moet leuk zijn”, zo stelt Jeroen zich voor.

“Het leukste aan mijn werk vind ik het samenwerken met ambachtslieden en samen op zoek gaan naar de beste oplossingen. Ook is het ontzettend leuk om met een grote diversiteit aan mensen samen te werken aan de mooiste monumenten van ons land. Met Burgy zijn wij hard bezig om nog beter te worden in ons vak en op een duurzame manier te werken aan het behoud van ons erfgoed. Ik geloof in een toekomst waarin wij als bedrijf, met onze goed opgeleide vakmensen, nog meer initiatief nemen om bepalend te zijn in het bouwproces.”

Jeroen vervolgt: “In mijn vrije tijd ben ik zelf graag in de weer met mijn gezin en met vrienden. Er is altijd wel een klus aan huis of in de tuin te doen. Ook sport ik graag of ben te vinden in een lekker restaurant.”

Sinds 2022 is Jeroen bestuurslid bij de Vakgroep Restauratie en vanuit die rol nu ook benoemd in het ERM-bestuur. Hij neemt daar de rol van penningmeester op zich. “Mijn ambitie is met name vanuit mijn rol in het bestuur van de Vakgroep: de bestuurlijke verbinding tussen de ERM en de Vakgroep. Als penningmeester kijk ik mee naar het financiële verloop en zal vanuit mijn technische affiniteit mee denken over de invulling van de kwaliteit en onderhoud van de restauratie van monumenten.”

Paul Vesters
“Ik werk sinds 2005 bij Utrechts Landschap als medewerker erfgoed binnen de afdeling Beleid & Planvorming. Erfgoed bij het Utrechts Landschap is breed: van historische parken tot molens en van historisch behang tot koude oorlog bunkers. In een grijs verleden heb ik bij het Nationaal Contact Monumenten gewerkt, min of meer de voorganger van de FIM”, zo vertelt Paul.

“De afgelopen jaren heb ik onder andere restauratieprojecten van historische parken (buitenplaatsen) en molens geleid. Daarnaast lever ik beleidsmatige input bij bijvoorbeeld gebiedsprocessen in het kader van het Utrechts Plan voor het Landelijk Gebied waar Utrechts Landschap een van de betrokken partijen is. Ik ben van huis uit geograaf-planoloog, opgeleid in Nijmegen en Amsterdam, en heb van jongs af cultuurhistorische interesse. Ik heb een vriendin en een dochter en een zoon (die inmiddels de deur uit zijn) en woon in Hilversum op de rand van zand en veen.”

De raakvlakken met ERM zijn Paul Vesters vanuit zijn werk bekend. Utrechts Landschap heeft honderden (monumentale) gebouwen, parken, archeologische monumenten en landschappelijk waardevolle structuren en elementen in beheer. Dat beheer doen ze onder meer met de richtlijnen van de Stichting ERM.

Vesters vervolgt: “Utrechts Landschap is vanaf het begin aangesloten bij de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en namens de FIM neem ik in het ERM bestuur zitting voor het profiel groen erfgoed / erfgoed in (landschappelijke) context. Mijn ambitie is om de instandhouding van groen erfgoed op de agenda te houden en vooruit te helpen, waarbij ik groen erfgoed breed zie: historische parken met elementen als follies en bruggen, archeologie, historisch geografische structuren zoals houtwallen maar ook bijvoorbeeld aarden verdedigingswerken. Het Nederlandse cultuurlandschap staat onder zware druk en er is werk aan de winkel om de kwaliteit overeind te houden. Daar zet ik me graag voor in. En als daar in ERM-verband een haakje is, gebruik ik dat graag. Waarbij ik me realiseer dat in ERM-verband de aandacht vooral naar historische parken van buitenplaatsen en landgoederen zal gaan.”


Paul Vesters (r) en Jeroen Wienbelt (l) - eigen foto's

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80