Diplomaregen voor nieuwe lichting erfgoedschilders

Maar liefst negentien studenten ontvingen vorige maand hun branchediploma Erfgoed Schilderen van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). Die startte in 2020 met de vakopleiding op niveau mbo-4. Algemeen coördinator John van den Heuvel en opleidingscoördinator Frank Buijtendorp zijn trots.


Achttien studenten slaagden voor de opleiding Erfgoed Schilderen - foto: Jelle Verhoeks/NCE

“De studenten”, aldus Frank, “hebben een prachtig vak. Met het behalen van het diploma hebben ze een belangrijke scholing achter de rug waarmee ze nog meer kunnen bijdragen aan het in stand houden van monumentaal erfgoed”.

“Wij als vakspecialisten hebben met jullie ondergrondherkenning, gebreken en de oorzaken onderzocht, historische ondergronden verkend om ze daarna te schilderen met de juiste verfproducten. Daarin zijn grote stappen in gezet,” aldus Buijtendorp.

De geslaagden voor de vakopleiding ‘Erfgoed Schilderen’ zijn: Alex Cornelissen, Alexa Wilders, Anienke Pleijsier, Arjan van der Steege, Bertram Termijn, Gerrit Wijmer, Jos Welving, Marianne Stam, Martijn de Man, Nick Heij, Robert van Summeren, Robert Jansen, Roy Giezenaar, Roy Miltenburg, Ruud Madretsma, Sander van den Berg, Sanne Hoogvliet en Tjerk van Berkel.

Het is te merken dat het voor de studenten intensieve theoretische en praktische trainingen waren. Dat is wel de realiteit. Het was hard werken, veel reizen, heel veel afwisseling en daarnaast ook nog huiswerkopdrachten over verf, glas, behang en kleur. Wat maakte deze opleiding de moeite waard? We vroegen het aan twee geslaagde studenten.

Jos Welfing
“Ik heb bewust gekozen voor de erfgoedopleiding, omdat ik behoefte had aan een stuk verdieping binnen mijn vakgebied. Ik ben inmiddels 20 jaar zelfstandig schilder en ik ben altijd op zoek geweest om dingen beter of efficiënter te doen. In de NCE-opleiding zag ik de mogelijkheid om mijn vakkennis te vergroten en resultaten te verbeteren.

Ik moest mijn verwachtingen een klein beetje bijstellen. Ik dacht eerst dat we vooral bezig zouden zijn met de speciale technieken, maar het bleek uiteindelijk veel breder te zijn en toegespitst op de technische en vakinhoudelijke kant van het restauratie schilderwerk. Achteraf ben ik daar blij om, omdat je met deze opleiding veel breder inzetbaar bent binnen de restauratiesector.

De theorielessen waren goed te doen, maar het was wel weer even wennen om vanaf de steiger de schoolbanken in te gaan. Daarom was het goed om de middag te besteden aan een praktische invulling (practicum, workshop of excursie). Het onderling sparren en kennis uitwisselen tijdens de lessen heb ik zeker als waardevol ervaren.”

Sanne Hoogvliet
“Eertijds heb ik informatie over de opleiding gekregen via het bedrijf waar ik werk. Deze is lid van OnderhoudNL. Via de site van OnderhoudNL was meer informatie te vinden.

De inhoud van de lessen zelf kwam aardig overeen met mijn verwachtingen. Al moet ik zeggen dat ik zeker in het begin wel blij verrast was met de diepgang van de lessen. De lesmodules over de verschillende ondergronden (hout, steen en metaal) waren het meest interessant omdat ik hiermee mijn basiskennis over deze ondergronden verder heb uitgebreid.

Zonder het consequent maken van je huiswerk en het leren van de stof ga je de lesmodules niet halen. Daar bevatten ze simpelweg te veel informatie voor.

De begeleiding vanuit NCE was goed en voor onduidelijkheden was er altijd een korte lijn met Frank Buijtendorp om dit op te lossen.”

Start volgende opleiding
In maart 2025 start een nieuwe lichting NCE-opleiding Erfgoed Schilderen in Zwolle. De opleiding is vergelijkbaar met mbo-4 niveau. Het branchediploma voldoet aan de scholingseisen van Stichting ERM en is het startbewijs om als vakkundig specialist aan de slag te gaan met onderhoud en restauratie op prachtige historische gebouwen. Neem voor vragen over de voorwaarden contact op met opleidingscoördinator Frank Buijtendorp via f.buijtendorp@erfgoedopleidingen.nl.

Tekst: Gerard Scholten, uitgever Eisma’s Schildersblad.

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80