770 miljoen extra voor restauraties monumenten nodig
De komende tien jaar is 770 miljoen euro extra nodig voor restauraties van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Het gaat om kerken, kloosters, molens, vuurtorens en boerderijen met een grote cultuur-historische waarde. Dat blijkt uit het tussenrapport ‘Onderzoek restauratieopgave niet-woonhuis-rijksmonumenten’ dat staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) en het IPO in ontvangst hebben genomen. De opdracht voor dit rapport is van rijk, provincies, gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds. Het is in lijn met een eerdere oproep van ERM.
De grote restauratie van de Domtoren in Utrecht - foto: ERM
Staatsecretaris Gräper: “Dit rapport schetst de grote noodzaak om restauraties op te pakken. We hebben prachtige beeldbepalende rijksmonumenten in Nederland. Deze karakteristieke gebouwen vertellen onze geschiedenis en daarom willen we ze voor volgende generaties behouden. De opgave is groter dan het bedrag dat nu beschikbaar is. Of en hoeveel extra geld er vrijgemaakt wordt voor deze opgave is aan een volgend kabinet. Ik zal in gesprek gaan met provincies en gemeenten over een gezamenlijke aanpak voor de lange termijn. Ook wordt onderzocht wat eigenaren zelf kunnen bijdragen.”
Eerdere oproep van ERM
De constateringen van het rapport komen overeen met een oproep die ERM eerder deed aan de politiek. Alle fracties in de nieuwe Tweede Kamer hebben een brief gekregen van ERM waarin aandacht wordt gevraagd voor actuele thema’s die spelen, en de uitdagingen die er zijn om het erfgoed in stand te houden.
Rijksoverheid, provincies en eigenaren zijn samen verantwoordelijk voor de financiering van restauraties van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Een aantal grote monumenten is volgens het Interprovinciaal Overleg (IPO) nu al dringend toe aan restauratie.
"Erfgoed is een onderdeel van onze identiteit. Daarom moeten we de onderhoudsachterstand van 14,6% terugbrengen naar 10%. Hiervoor is extra inzet en investering nodig. Provincies pleiten er bij het Rijk voor om de financiering voor de noodzakelijke restauratieopgaven voor de langere termijn te regelen, dus niet steeds een noodgreep maar een duurzame voorziening voor middelen." zegt gedeputeerde Meindert Stolk, portefeuillehouder erfgoed namens de gezamenlijke provincies.
ERM vraagt aandacht voor ambacht
ERM voegde daar eerder aan toe dat het niet alleen om geld voor restauraties zelf gaat, maar dat de restauraties niet uitvoerbaar zijn als er ook niet wordt geïnvesteerd in ambachtslieden. Daarom vraagt ERM om meer aandacht voor het borgen van kwaliteit in de zorg voor cultureel erfgoed, zoals door het stimuleren van vakmanschap in en scholing voor de erfgoedsector, en door het stimuleren van certificering van bedrijven die in deze sector werkzaam zijn.
De rijksoverheid streeft naar een aanvaardbare restauratie-achterstand van 10 procent. Het percentage niet-woonhuis rijksmonumenten in matige of slechte staat is op dit moment bijna 15 procent. Om dit terug te brengen is de komende tien jaar in totaal 1,22 miljard euro nodig. Indien rijk en provincies hun bijdragen van de afgelopen jaren voortzetten is 450 miljoen euro hiervan gedekt. Daarmee blijft een financieringsopgave van 770 miljoen euro.
In het onderzoek zijn de kosten voor interieurherstel en herstel van fundering maar gedeeltelijk meegenomen. Kosten voor verduurzaming en toegankelijkheid en de aanwijzing van nieuwe monumenten zijn niet meegenomen.
In Nederland zijn ruim 60.000 beschermde rijksmonumenten. Gebruikelijk is dat de kosten van restauratie van deze monumenten deels door eigenaren en deels door overheden worden opgebracht. Dat kan door eigen bijdragen of leningen. De onderzoekers geven in het rapport aan dat kerkbesturen, vrijwilligersorganisaties of eigenaren van boerderijen grote moeite hebben om hun eigen bijdrage op te brengen.
Versterken financieringsstelsel
Vorig jaar heeft het kabinet eenmalig 15 miljoen euro extra vrijgemaakt voor een aantal urgente restauraties van grote monumenten. Gemeenten en provincies verdubbelden dat bedrag
Het ministerie van OCW is bezig met het versterken en vernieuwen van het financieringsstelsel voor monumentenzorg. Het kabinet verhoogde de garantstelling voor leningen van het Nationaal Restauratiefonds (NRF) van 380 miljoen euro naar 500 miljoen euro zodat eigenaren van monumenten ook in de toekomst aanvullende financiering kunnen krijgen. Het NRF verstrekt leningen met een lage rente voor het restaureren en verduurzamen van monumenten.
Het eindrapport van het ’Onderzoek restauratieopgave niet-woonhuis-rijksmonumenten’ gaat later dit jaar naar de Kamer. Klik hier voor de tussenrapportage onderzoek restauratieopgave niet-woonhuis-rijksmonumenten.