Erkend Restauratie Bouwbedrijf (BRL 3000)
Beoordelingsrichtlijn
versie 3.0 - 3 November 2025 - 3 November 2025
Is uw bedrijf actief in restauratie en onderhoud van monumenten? Dan is het zeer de moeite waard om de stap te zetten naar ERM-certificatie. Als erkend ERM-gecertificeerd bedrijf biedt u opdrachtgevers namelijk de zekerheid dat u staat voor het afleveren van vakwerk en uniforme kwaliteit.
Met een certificaat toont u zwart-op-wit aan dat uw bedrijf werkt volgens de algemeen erkende richtlijnen voor restauratiekwaliteit in de monumentenzorg.
Basis voor de certificering van bedrijven in de restauratiebranche zijn de richtlijnen van ERM. Als bedrijf met ERM-certificaat werkt u volgens uniforme afspraken die gemaakt zijn over het leveren van kwalitatief goed werk en over het aantoonbaar en het systematisch borgen van die kwaliteit.
"Bewust bezig zijn met kwaliteit, dat moet je gewoon willen."
- Dré van Dinther, algemeen directeur restauratie-aannemersbedrijf
Kwaliteit behoort uiteraard door onafhankelijke en objectieve deskundigen te worden vastgesteld.
Wilt u in aanmerking komen voor een ERM-certificaat? Laat uw bedrijf dan toetsen door een certificerende instelling. Deze onafhankelijke partijen toetsen de wijze waarop richtlijnen in praktijk door u worden toegepast.
Welke certificerende instelling dat voor u kan zijn, verschilt per richtlijn. In deze tabel ziet u een overzicht.
Als gecertificeerd restauratiebedrijf mag u het ERM-logo Erkende Restauratiekwaliteit voeren en wordt u herkend in het professioneel netwerk met erkende bedrijven.
Het logo kunt u gebruiken op bijvoorbeeld uw website, nieuwsbrieven en huisstijldragers, maar ook in offertes en aanbiedingen, en op social media. Zo draagt u met gepaste trots uit dat uw bedrijf zich onderscheidt op kwaliteit. De richtlijn omtrent het gebruik van het logo (dat is een bijlage in de beoordelingsrichtlijn) geeft aan hoe u daar mee kunt omgaan.
Kijk hier voor de logo's.
Bent u van mening dat een persoon of organisatie het logo Erkende Restauratiekwaliteit ten onrechte gebruikt? Geef dit dan door aan ERM. Het logo is een wettelijk gedeponeerd logo en ERM zal optreden tegen misbruik. Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar secretariaat@stichtingerm.nl.
Met een ERM-certificaat schept u vertrouwen in uw vakmanschap en uw bedrijfsprocessen. En niet in de laatste plaats in de kennis, ervaring en competenties van uw medewerkers. U toont er ook mee aan dat u werkt met gevoel en aandacht voor historische waarden. Transparant ook. Dat geeft uw opdrachtgevers vooraf al een goed gevoel. Steeds meer in de restauratie actieve architecten, adviseurs en uitvoerende bedrijven laten zich dan ook certificeren.
Door certificering vergroot u uw concurrentiekracht en daarmee uw kansen in de markt: bij opdrachtgevers, bij professionele adviseurs en andere belangrijke partijen in de monumentenwereld.
Voor veel opdrachtgevers is ERM-certificering een voorwaarde bij de aanbesteding van restauratieprojecten of het verlenen van subsidies. Ook toezichthouders/vergunningverleners hechten vanzelfsprekend veel vertrouwen aan de kwaliteit waar een certificering voor staat.
Behalve dat uw bedrijf zich met een ERM-certificaat onderscheidt, verbetert certificering uw bedrijfsprocessen. Met de resultaten van steeds terugkerende audits en inspecties kunt u uw voordeel doen. Steeds betere werkmethodieken leiden tot steeds meer efficiency en steeds minder faalkosten. Ook scholing is onderdeel van die bedrijfsprocessen. Met een opleidingsplan kunt u vakmensen aan uw bedrijf binden. Natuurlijk kost een certificeringsproces uw bedrijf menskracht, tijd en geld. Maar met deze investering toont u zichtbaar en aantoonbaar het vakmanschap en de kwaliteit die u met uw mensen in huis heeft.
Wilt u een ERM-certificaat voor de BRL 3000 Erkend Restauratie Bouwbedrijf (ERB), dan is uw bedrijf daarmee tevens gekwalificeerd voor de K+K-regeling in Gelderland voor ‘algemene restauratiebedrijven’ en voor ‘timmerwerk’ en ‘metselwerk’.
Met BRL 6000 Groen Erfgoed bent u tegelijk gekwalificeerd voor de K+K-regeling (op het door u uitgeoefende specialisme).