Bouwkundig advies (incl. verduurzaming) (URL 2001)
Versie 3.1 - 6 november 2020Overige richtlijn-documenten:
URL 2001 - versie 3.0 - 17 mei 2019 - vervalt op 31 december 2021
Overzicht van wijzigingen per 1 januari 2021
URL 2001 - versie 3.0 - 17 mei 2019 - vervalt op 31 december 2021
Overzicht van wijzigingen per 1 januari 2021
beroepsgroep:
Adviseur bouwkundig, Adviseur duurzaamheid, Architect, restauratie-architect
werksoort:
Advies bouwkundig / duurzaamheid
Inleiding
Om monumenten in goede staat te houden, moet onderhoud op goede wijze voorbereid en uitgevoerd worden. Dat geldt ook voor grotere ingrepen als een restauratie of herbestemming. Het maken van een doordacht plan, deskundige begeleiding (directievoering) van de uitvoering en de juiste afstemming met de overheid staan centraal in URL 2001.
Een duurzaam resultaat
- Een zorgvuldige, deskundige voorbereiding bevordert een vlot, probleemloos proces.
- Het behoud van de cultuurhistorische waarden vereist een nauwkeurige planuitwerking.
- Goed overleg met alle partijen voorkomt onnodige stagnatie tijdens de uitvoering
Wat is belangrijk bij verduurzaming
1. Een goed doordacht plan
De juiste gegevens op tafel: dat is essentieel voor een goed vervolg. Wat is monumentaal (bouwhistorisch onderzoek), wat is in minder goede staat en waardoor komt dat? Is er asbest aanwezig, wordt er bemalen (schade aan funderingen!) of verduurzaamd? Hoe voorkomen we in de toekomst schade door brand, water e.d.? De uitkomsten worden vervat in een bestek of werkomschrijving. Van belangrijke onderdelen worden detailtekeningen gemaakt die voldoen aan de URL-en voor de uitvoering.
2. Onderhoud is vooruitzien
Het uitstellen van onderhoud is vaak geen goed idee: het leidt tot meerkosten en verlies aan cultuurhistorische waarden. Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is gericht op het op juiste wijze plannen en faseren van onderhoud, zodat verlies van monumentale waarden door verval tegengegaan wordt (zie plaatje). Uitgangspunt daarbij is: ‘zoveel als nodig is en zo weinig als mogelijk is'. De Restauratieladder helpt bij deze afweging.
3. Reken op het onverwachte
Een goed doordacht plan is de basis, maar de praktijk is weerbarstig. Zeker bij monumenten doen zich tijdens de uitvoering nogal eens onverwachte situaties voor, waarop tijdens de werkzaamheden adequaat moet worden ingespeeld. Juist dan draait het om vakkennis en goed samenspel tussen opdrachtgever, directievoerder, aannemer en gemeente. De directievoerder ziet steeds toe op de kwaliteit en vereiste documenten bij oplevering en subsidieverantwoording.
Gerelateerd nieuws
Gerelateerd
Zoek een erkend bedrijf
34 erkende bedrijven voor bouwkundig advies (incl. verduurzaming) (url 2001)
Bekijk op de kaart