Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren
Het GRC en de HAN organiseren ook dit jaar weer de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren, een jaarlijkse cursus die zich richt op het verduurzamen van historisch erfgoed. De jaarlijkse leergang, die zeven bijeenkomsten omvat en op 9 oktober 2025 van start gaat, combineert actuele kennis met praktijkgerichte opdrachten en multidisciplinaire samenwerking.
Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. De deelnemers worden uitgedaagd om duurzaam-heidsvoorstellen te ontwikkelen voor dit complexe en historisch waardevolle object - foto: CC0
Tijdens de leergang wordt er actief gebruikgemaakt van erkende richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Dit omvat met name de ERM uitvoeringsrichtlijnen (URL's), specifiek die betrekking hebben op bouwhistorie en bouwkundig advies met betrekking tot de verduurzaming van monumenten. Daarnaast put de cursus uit de Gelderse kwaliteitsregeling Kennis en Kunde, waardoor de inhoud stevig is verankerd in de actuele restauratiepraktijk en de eisen die zowel de ERM-richtlijnen als de Gelderse kwaliteitsregeling daaraan stellen.
Hofje van Mevrouw van Aerden
Centraal in de editie van dit jaar staat het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam, een rijksmonument uit 1770 dat nog steeds bewoond wordt en ook een museum huisvest. De deelnemers, met een HBO werk- en denkniveau en bij voorkeur ervaring in de restauratiesector, worden uitgedaagd om duurzaamheidsvoorstellen te ontwikkelen voor dit complexe en historisch waardevolle object. Het Hofje van Mevrouw van Aerden biedt een unieke casus om creatieve en innovatieve oplossingen te verkennen voor verduurzaming binnen een monumentale context, waarbij rekening gehouden moet worden met de kleinere ruimtes en de eeuwenoude structuur van het gebouw.
De leergang behandelt diverse kernonderwerpen, waaronder visievorming over duurzaamheid en erfgoed, historische waardebepaling, architectonische en technische ingrepen, bouwfysische aspecten en de implementatie van warmte- en ventilatie-installaties. Een belangrijk onderdeel van de cursus is het maken van een integraal duurzaamheidsplan.
Multidisciplinaire samenwerking
De kracht van de leergang ligt niet alleen in de overdracht van expertkennis, maar ook in de multidisciplinaire samenwerking tussen de deelnemers. Deze gezamenlijke aanpak stimuleert het delen van kennis en expertise, wat essentieel is voor het vinden van passende oplossingen voor de complexe uitdagingen die de verduurzaming van monumenten met zich meebrengt. De leergang beoogt zo bij te dragen aan de ontwikkeling van de restauratiepraktijk van morgen.
De leergang bestaat uit zeven bijeenkomsten waarin de deelnemers in teams werken aan concrete voorstellen voor de eigenaren van het monument. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven zijn te vinden op de websites van het GRC en de HAN, kijk hier voor verdere details en aanmelden.