Nieuwsbrief mei 2024
Omgevingswet, scholingsplan, werk- en keuringsplannen in herziening BRL 3000
De beoordelingsrichtlijn 3000 'Erkend Restauratie Bouwbedrijf', is aan actualisatie toe. De nieuwe wet- en regelgeving rond de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging worden in deze nieuwe versie verwerkt en ook verbeteringen wat betreft het scholingsplan, eisen rond werkplannen en keuringsplannen. We praten erover met Klaas Boeder, die de herziening ter hand neemt. Lees verder.
Klaas Boeder: “Het streven is om de actualisatie dit jaar af te ronden.” - eigen foto
Restauratie-ethiek grondslag vergunningverlening gemeente Rheden
Wie een monument heeft gekocht wil graag snel aan de slag, heeft een heleboel dingen om over na te denken en is niet meteen vanaf het begin helemaal ingevoerd in alle keuzes die gemaakt moeten worden bij een grondige restauratie. In de gemeente Rheden is het kader voor vergunningverlening daar nu precies op ingericht. Lees verder.
Het voormalig Kuuroord Laag-Soeren - foto: gemeente Rheden
Beurs MONUMENT 2024
Op 14, 15 en 16 mei 2024 vindt Beurs MONUMENT plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Beurs MONUMENT is dé ontmoetingsplek voor monumenteigenaren, gemeenteambtenaren en erfgoedprofessionals voor gebouwd erfgoed. Drie dagen lang draait alles om het onderhouden, restaureren en verduurzamen van een monument. Stichting ERM ontmoet u graag tijdens het kennisprogramma en op onze stand (D022, hal 7). Lees verder.
Nieuwe richtlijn voor bouwhistorisch onderzoek
De nieuwe URL 2007 ‘Bouwhistorisch Onderzoek met waardestelling’ is vandaag (1 mei 2024) gepubliceerd op de website van de stichting ERM. Deze richtlijn is de opvolger van de ‘Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek’, een uitgave uit 2009 van de Rijksgebouwendienst en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Lees verder.
De nieuwe richtlijn is de opvolger van de Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek - foto: ERM
Nieuwe regeling moet tot meer molenmakers leiden
Met een nieuwe regeling kunnen molenmakers een deel van de kosten voor het opleiden van leerlingen vergoed krijgen. De steun moet helpen om meer nieuwe molenmakers op te leiden. Een goed idee, vindt leerling-molenmaker Martin Hoek van molenmaker De Gelder B.V. Lees verder.
‘Er zijn meer molenmakers nodig om de toekomst van het molenbehoud veilig te stellen’, aldus Nicole Bakker van De Hollandsche Molen - foto: ERM
770 miljoen extra voor restauraties monumenten nodig
De komende tien jaar is 770 miljoen euro extra nodig voor restauraties van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Het gaat om kerken, kloosters, molens, vuurtorens en boerderijen met een grote cultuur-historische waarde. Dat blijkt uit het tussenrapport ‘Onderzoek restauratieopgave niet-woonhuis-rijksmonumenten’ dat staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) en het IPO in ontvangst hebben genomen. De opdracht voor dit rapport is van rijk, provincies, gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds. Het is in lijn met een eerdere oproep van ERM. Lees verder.
De grote restauratie van de Domtoren in Utrecht - foto: ERM