Amsterdam geeft meer aandacht aan monumenten in handhavingsbeleid
Met een monumentenmatrix en een verwijzing naar www.monumententoezicht.nl geeft de gemeente Amsterdam in het bijgestelde Handhavingsbeleid Wabo meer aandacht aan monumenten. ‘De door ERM ontwikkelde Restauratieladder zetten we in om de mogelijkheden tot herstel van schade te bepalen’, licht architect en monumentenadviseur Marije Bakker toe. Lees verder.
Bouwdeelniveau - afbeelding: Marije Bakker, Gemeente Amsterdam
‘Voor een eigenaar is het essentieel dat een aannemer ervaring heeft’
‘Ik hecht aan ervaring, en dus aan certificering, want bij een gecertificeerd bedrijf is ervaring verzekerd . Ervaring binnen een bouwbedrijf, van hoog tot laag. Ik wil dat ook zelf zien. Daarom liet ik mij rondleiden door een werkplaats, alvorens de opdracht tot de restauratie te geven’, vertelt Sander Wurfbain, eigenaar en opdrachtgever van de restauratie van een monumentaal woonhuis aan de Amsterdamse Apollolaan. Lees verder.
Foto: Sander Wurfbain
Vooraankondiging: digitale Erfgoedloketfair
Op 3 juni a.s. verzorgt Erfgoedloket Groningen een digitale Erfgoedloketfair. In het programma veel aandacht voor behouden en verduurzamen van erfgoed. Deelnemen, vanuit een comfortabele stoel thuis, kan tussen 15.00 en 20.00 uur. U kunt kennissessies bijwonen, standhouders bezoeken op de informatiemarkt, ervaringen uitwisselen met andere erfgoedeigenaren en experts en nog veel meer. Stichting ERM verzorgt 2 kennissessies in samenwerking met gecertificeerde bedrijven: 'Onderhoud en schadeherstel volgens praktijkaanpak' en 'Verduurzamen van mijn monument; hoe pak ik dat aan?' Lees verder.
Computers maken de jeugd warm voor timmerwerk
Wat begon als een op de traditionele houtverwerking gericht timmerbedrijf – eerst het kozijn, dan het raam, vervolgens de trap en tenslotte de voordeur – is in zestig jaar uitgegroeid tot een ERM-gecertificeerd en innovatieve timmerfabriek met tal van diensten: Cuppens & zn in Nijmegen. Met veel oog op, en daarmee ook zorg over de instroom van jonge medewerkers. Lees verder.
Een te restaureren deel van een monument, getekend en gezaagd – foto: ERM
Platform Monumententoezicht: Verduurzaming van monumenten
Het Platform Monumententoezicht kwam woensdag 24 maart jl. virtueel bijeen voor een bijeenkomst over ‘Toezicht en verduurzaming monumenten’. Aan de orde kwamen zaken als de positie van de gemeente (bevorderen verduurzaming; behoud erfgoedwaarden), de juridische aspecten van toezicht op beide onderwerpen (nu en na inwerkingtreden van de Omgevingswet) en ervaringen met verduurzamen in de praktijk. En natuurlijk werd de vraag gesteld: Wat kan of moet de toezichthouder doen als hij schade aan het monument verwacht door bijvoorbeeld onjuiste uitvoering van een bepaalde maatregel ter vermindering van het energieverbruik? Lees verder.
Verduurzaming van een Hilversumse woonwijk - foto: Edwin Prins
‘Richtlijnen zijn niet dwingend maar inspirerend’
‘Ik denk dat, als je volgens de richtlijnen van ERM werkt, je zoveel mogelijk rekening houdt met oude technieken en historische materialen’, zegt glazenier Marije Wolfswinkel in een video over haar werk. Zij publiceerde een film over een recent restauratieproject in Amsterdam. ‘Die film over de restauratie van glas-in-loodpanelen van het Sweelinck-college in Amsterdam, licht ze toe, ‘heb ik gemaakt als een moderne variant op het restauratieverslag, dat mijn opdrachtgever een mooi inzicht geeft in het uitgevoerde werk en tegelijk een onderdeel vormt van het certificatieproces’. Wolfswinkel haalde begin dit jaar haar ERM-certificaat voor het glazenierswerk, URL 4002 Glas-in-lood-panelen. Lees verder.
Marije Wolfswinkel aan het werk - foto: Glasatelier Lichtraamwerk
Impressie Webinar Cementrustiek
Denk aan follies, tuinsieraden, brugleuningen, grotten in Nederland en ook daarbuiten, wanneer wordt gesproken over cementrustiek. Een bijzondere ambachtskunst, die soms ook in interieurs is te vinden. Eric Blok (SB4), Gerrit Pleijter (Geldersch Landschap en Kasteelen), Michiel van Hunen (RCE) en Roel van Wolferen (MeestersIN) vertelden op 31 maart 2021 over hun ervaringen met het onderhouden van cementrustiek. Het Webinar werd gehouden ter gelegenheid van een nieuwe bijlage ‘Cementrustiek’ die gevoegd wordt bij de uitvoeringsrichtlijnen voor historisch beton, URL 2003 voor ontwerp en URL 4005 voor de realisatie. Lees verder.
Cementrustieke brug bij Kasteel de Haar - foto: Eric Blok
Impressie webinar Duurzame daken
Een gepassioneerde restauratiearchitect en dagvoorzitter Bastiaan van de Kraats leidde op 21 april 2021 het webinar Duurzame Daken. Dit ter gelegenheid van de Week van het Duurzaam Erfgoed. Architect Vera Franken, expert duurzaamheid en monumenten bij het Rijksvastgoedbedrijf, schetst voor de 135 deelnemers de (on)mogelijkheden van het gebruik van daken op rijksgebouwen. Ilse Koreman en Marc Stappers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gingen vervolgens in op een aantal bouwfysische kanten van verduurzaming. Felix Kusters, duurzaamheidsadviseur bij ERM, lichtte toe dat ERM de uitvoeringsrichtlijnen voor het restaureren van monumentale daken heeft aangevuld met keuzes en aandachtspunten bij isoleren van monumentale daken. En tot slot gingen Bastiaan van de Kraats en Marcel van Haren, senior specialist bij Takkenkamp, in gesprek over materiaalkeuze. Lees verder.
Vragen en antwoorden over verduurzaming
Onder redactie van ir. E.J. Nusselder, MONUMENTENZORG
Vraag
Wij bewonen een huis, ontworpen door Gerrit Rietveld; het huis is gemeentelijk monument. Onze gasrekening voor verwarming is meer dan driemaal zo hoog als 'normaal' voor een vrijstaande woning. Wat is er voor ons soort pand mogelijk op verduurzamingsgebied?
Antwoord
‘Hoe groter de architect, hoe harder het lekt’. Zou deze oude wijsheid uit de bouwpraktijk misschien ook warmtetechnisch gelden? Wij onderzochten een aantal vrijstaande Rietveldhuizen en adviseerden over energetische verbetering. De architectuur van de panden, die merendeels van na de oorlog dateerden, maakt inderdaad dat de beginsituatie in warmtetechnisch opzicht ronduit zwak is. De lichte en ranke structuur van de gevels, het grote glasoppervlak, de platte daken en de bewust minimalistisch gekozen detaillering en uitvoering zorgen voor forse energieverliezen in het stookseizoen, met de genoemde hoge verwarmingskosten als gevolg. Tegelijkertijd blijken er toch ook best mogelijkheden te zijn voor verbeterde energie-efficiëntie. Goede gebouwopname – inclusief cultuurwaardenstelling en thermografie! – en op het gebouwtype toegesneden verduurzaming volgens de ‘Trias Energetica’ aanpak wijzen hier de weg. Lees verder.