ERM-workshops op de Kerkenbeurs Nederland

ERM verzorgt vrijdag 17 maart drie workshops tijdens de Kerkenbeurs die in de Jaarbeurs te Utrecht wordt gehouden. De Kerkenbeurs, de nieuwe naam voor Kerk & Gemeente, is sinds 2008 een begrip voor kerkelijk beheerders en bestuurders. Het is een plek waar adviseurs, leveranciers, beheerders en bestuurders van kerken elkaar ontmoeten.

Voor ERM verzorgt monumentenzorger Evert-Jan Nusselder een workshop over energiebesparing bij monumentale kerken. Hij schetst het maatwerk dat nodig is om per kerk te achterhalen welke besparingsopties er zijn en wat deze aan bouwkundige en installatietechnische maatregelen vergen. Maatwerk op het gebied van cultuurwaardenstelling voor het kerkgebouw als gebouwd erfgoed en maatwerk bij de analyse van het energiegebruik en de mogelijkheden voor beperking daarvan. Daarnaast gaat Nusselder in op een aantal algemene aanbevelingen voor energiebesparing.

Jan Roest, directielid van Van Hoogevest Architect en lid van het Centraal College van Deskundigen van ERM, gaat in zijn workshop in op de vraag waarom het voor kerkelijke beheerders van belang is om te werken met gecertificeerde restauratiebedrijven.

In een derde workshop behandelt Klaas Boeder het inspecteren van kerkgebouwen door de beheerder, waarmee verschillende schades kunnen worden voorkomen. Op tijd waarnemen en onderhouden kan veel overlast voorkomen. Lekkages bijvoorbeeld hoeven niet op te treden wanneer in een vroeg stadium, zoals na een storm, de kap wordt nagelopen. Voorkomen van binnentredend vocht betekent ook het voorkomen van schimmels en houtrot.

Kijk hier voor meer informatie.

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80